6 خاصیت درمانی شگفت انگیز سرکه سیب | طب ایرانی

6 خاصیت درمانی عجیب سرکه سیب

سرکه یکی از موادیه که از زمان گذشته تا کنون کاربرده های خیلی از چاشنی غذایی و درمانی تا چیزای دیگه ای به جز اینا داشته.یکی از میوه های مختلفی که میشه از اون سرکه جفت و جور کرد سیبه. همونجوریکه میوه سیب خواص عالی داره سرکه اونم فواید درمانی مفیدی داره که در این مطلب به معرفی 6 مورد از فایده های درمانی اثبات شده سرکه سیب می پردازیم.

۱. سرکه سیب پر از استیک اسیده که اثرات بیولوژیکی مهمی داره

سرکه، حاصل فرایندی دو مرحله ایه که شباهت بسیاری با چگونگی جفت و جور الکل داره. سیب لهیده در اولین مرحله با مخمر ترکیب می شه تا قندهای اون تخمیر شده و به الکل تبدیل شن. در مرحله دوم، باکتریایی به این ماده الکلی اضافه می شن که الکل سرکه رو تخمیر کرده و به استیک اسید تبدیل می کنن که ترکیب اصلی فعال و مؤثر در سرکه س. سرکه سیب طبیعی و تصفیه نشده شامل مادر سرکه (ماده ای لزج که شامل باکتریای تولید کننده استیک و مقداری سلولزه) رشته های پروتئینا، آنزیما و باکتریای سودمندیه که باعث می شن سرکه رو به صورت تیره و لرت دار ببینین.

بعضی افراد باور دارن که اتفاقا همین مادر سرکه س که فایده های درمانی زیادی داره، اما هنوز تحقیقات علمی این موضوع رو تأیید نکرده ان. یه قاشق چای خوری سرکه سیب تنها دارای ۳ کالریه که خیلی کمه. البته ویتامینا و املاح معدنی چندانی در این ماده وجود ندارن، ولی سرکه سیب شامل مقدار کمی پتاسیم همه. سرکه سیب باکیفیت هم اینکه اسید آمینها و آنتی اکسیدان هایی هم در خود داره



۲. سرکه سیب خیلی از باکتریا رو نابود می کنه

سرکه می تونه عوامل مریض کننده، از جمله باکتریا رو نابود کنه. سرکه از قدیما به صورت سنتی واسه پاکسازی و ضدعفونی کردن، درمان قارچ های ناخن، شپش، زگیل و عفونتای گوش مورد استفاده قرار می گرفته، هرچند که خیلی از این کاربرده ها الان مورد تأیید تحقیقات علمی قرار نگرفتن. بقراط، پدرِ پزشکیِ نوین در دو هزار سال قبل از سرکه واسه ضدعفونی زخما بهره می گرفت. از سرکه هم اینکه به عنوان نگهدارنده مواد غذایی هم استفاده می شده و تحقیقات علمی هم نشون میدن که سرکه مانع از رشد باکتریایی مانند E.coli در مواد غذایی می شه و از فساد اونا هم مانع می شه. اگه به دنبال روشی طبیعی واسه حفظ مواد غذایی خود هستین، پس سرکه سیب می تونه فوق العاده به درد بخور باشه. هم اینکه گزارشا نشون دهنده اینه که با مصرف سرکه سیبِ رقیق روی پوست خود می تونین جوش صورت رو درمان کنین، ولی هنوز هیچ تحقیقات علمی این خاصیت سرکه رو تأیید نکرده. خلاصه اینکه ماده اصلی سرکه، یعنی استیک اسید می تونه باکتریا رو نابود کنه و مانع از رشد و افزایش اونا در سطح مضر و خطرناک شه. در طول تاریخ از سرکه به عنوان ضدعفونی کننده و هم اینکه نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شده.



۳. سرکه سیب سطح قند خون رو کم می کنه و با دیابت مقابله می کنه

تا الان موفقیت آمیز ترین کاربرد سرکه در کمک به بیماران گرفتار به دیابت تیپ ۱ و ۲ شناخته شده. دیابت تیپ ۲ خود رو با افزایش اندازه قند خون، یا به صورت مقاومت در برابر انسولین یا ناتوانی در تولید انسولین، نشون میده. با این حال حتی آدمایی که به دیابت هم گرفتار نیستن هم از مشکلات به وجود اومده به وسیله افزایش قند خون محفوظ نیستن و افزایش قند خون هم یکی از دلایل اصلی پیری و بیماریای طولانی دیگه شناخته می شه. بخاطر این، حفظ تعادل قند خون واسه همه آدما بسیار به درد بخور و ضامن سلامتی اوناس.

موثرترین و سالم ترین روش در حفظ تعادل قند خون، دوری از مصرف کربوهیدرات و قنده، اما خواص سرکه سیب در کاهش قند خون ثابت شده. خواص زیاد سرکه در بهبود کارکرد انسولین و اندازه قند خون اثبات شده:

  • افزایش حساسیت انسولین هنگام صرف وعده های غذایی پرکربوهیدرات از ۱۹ تا ۳۴ درصد و کاهش قابل توجه گلوکز خون و واکنشای انسولین.
  • کاهش قند خون تا ۳۴ درصد هنگام صرف ۵۹ گرم نون سفید.
  • مصرف ۲ قاشق چای خوری سرکه سیب قبل از خواب می تونه قند خون ثابت بدن رو تا ۴ درصد کم کنه.
  • تحقیقات زیاد دیگری نشون میده که جذب سرکه در موشا و آدما حساسیت انسولین رو زیاد می کنه و هنگام خوردن غذا قند خون رو خیلی کم می کنه.

به همین دلایل، واسه افراد گرفتار به دیابتای تیپ ۱ و ۲، اونایی که در آستانه دچار شدن به دیابت هستن و هم اینکه آدمایی که میخوان سطح قند خون خود رو بنا به دلایل دیگری در حالت عادی نگه دارن به کار گیری سرکه در رژیم غذایی بسیار سودمنده. اگه الان از داروهای کاهش قند خون استفاده می کنین، قبل از افزایش مصرف سرکه سیب با دکتر خود مشورت کنین.



۴. سرکه با ایجاد احساس سیری به کاهش وزن کمک می کنه

با در نظر گرفتن اینکه سرکه سطح قند خون و انسولین رو کم می کنه، پس میشه توقع داشت که در کاهش وزن هم به درد بخور باشه. بعضی تحقیقات نشون میدن که سرکه احساس سیری رو زیاد می کنه و بخاطر این، به شما کمک می کنه تا کالری کمتری استفاده کنین و می تونه موجب کاهش وزن تون بشه.

سرکه در کنار غذاهای پر از کربوهیدرات می تونه احساس سیری رو در شما زیاد کنه و به شما کمک کنه که ۲۰۰ تا ۲۷۵ کالری کمتر در طول روز جذب بدن تون کنین. کاهش جذب کربوهیدرات به معنی کاهش وزن در طول زمونه. تحقیقات در افراد خیلی چاق نشون میده که مصرف روزانه سرکه به کاهش چربی شکم و دور کمر، کاهش تری گلیسیرید خون و هم اینکه کاهش وزن منجر می شه.

  • ۱۵ میلی گرم (۱ قاشق چای خوری): کاهش ۱،۲ کیلوگرم وزن
  • ۳۰ میلی گرم (۲ قاشق چای خوری): کاهش ۱،۷ کیلوگرم وزن

البته به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که این تحقیق درزمان ۱۲ هفته بوده، پس اثر واقعی کاهش وزن سرکه تقریبا پایینه. اینم بگیم که اضافه/کم کردن یه ماده غذایی با احتمال خیلی کم اثر زیادی در وزن افراد داره. کاهش وزن با کلِ رژیم غذایی/ سبک زندگی فرد رابطه داره. به خاطر مشاهده یافته های واقعی باید ترکیبی از چندین روش موثر رو به کار ببندین. به صورت کلی، انگار موادی مانند سرکه سیب با ایجاد احساس سیری و کاهش سطح گلوکز و انسولین خون می تونه کمک خوبی در کاهش وزن حساب شه، اما به کار گیری از این روش به تنهایی معجزه نمیکنه.



۵. سرکه سیب موجب کاهش کلسترول، در نتیجه کاهش خطر دچار شدن به امراض قلبی می شه

بیماریای قلبی و عروقی (امراض قلبی و سکته) امروزه بزرگ ترین عامل مرگ و میر آدم در تموم دنیاست. چند عامل بیولوژیکی قابل اندازه گیری در مورد کم شدن یا افزایش خطر دچار شدن به بیماریای قلبی و عروقی شناخته شدن که تحقیقات نشون داده بعضی از این عواملِ خطرآفرین با مصرف سرکه بهبود پیدا کردن، ولی همه این تحقیقات فقط روی موشا انجام شده.

آزمایش روی موشا نشون میده که سرکه می تونه اندازه کلسترول و تری گلیسیرید خون رو کم کنه. سرکه سیب شامل آنتی اکسیدانی با نام اسید کلروژنیکه که اثبات شده از اکسیده شدن ذرات کلسترول LDL که مرحله ای حیاتی در روند امراض قلبیه مانع می شه. این تحقیقات هم اینکه نشون میدن که سرکه، فشار خون (عامل اصلی خطرآفرین) رو در موشا کم می کنه. متأسفانه، هرآنچه که روی حیوانات جواب میده، همیشه و حتما روی آدم هم جواب نمی ده. تنها مدرک انسانی این آزمایش، مطالعه مشاهده ای دانشگاه هاروارد روی زنیه که با صرف سالاد با سرکه تونست خطر دچار شدن به بیماریای قلبی رو در خود کم کنه. اما این نوع تحقیق تنها نشون دهنده وجود رابطه بین دو پدیده س و با اون نمیشه اثبات کرد که سرکه عامل اون بوده.



۶. سرکه سیب ممکنه در مقابله با سرطان مؤثر باشه

سرطان مریضی وحشتناکیه که حاصل رشد خارج از کنترل سلول هاست. در فضای آنلاین تبلیغات غلوآمیز و دروغین بسیاری در مورد اثرات ضدسرطانی سرکه سیب هست که به وجود اومده به وسیله یافته های بعضی تحقیقاته که نشون میدن سرکه می تونه سلولای سرطانی رو بکشه و غدهای سرطانی رو کوچیک تر کنه. اما همه این تحقیقات روی سلولای کشت شده در لوله های آزمایشی یا موشا انجام شده که هیچ کدوم نمی تونن اثرات واقعی سرکه رو روی یه آدم زنده اثبات کنن.

هم اینکه، بیشتر این تحقیقات روی سرکه برنج انجام شدن، نه سرکه سیب. این یعنی با اینکه بعضی از تحقیقات مشاهده ای (که اثبات گر هیچ پدیده ای نیستن) در چین نشون میدن که هضم سرکه با کم شدن سرطان مری رابطه داره، ولی تحقیقات در یوگوسلاوی نشون داده که هضم سرکه موجب افزایش سرطان مثانه می شه. در آخر میشه گفت که احتمال تأثیرگذاری سرکه سیب در جلوگیری از سرطان هست، ولی براساس تحقیقات الان هنوز زمان اون فرا نرسیده که با اطمینان پیشنهادایی علمی در مورد اثرات مثبت و خواص سرکه سیب در جلوگیری از سرطان ارائه کنیم.

اثرات جنبی، اندازه تجویزی و چگونگی مصرف درست سرکه سیب

بعضی وقتا در فضای اینترنت با ادعاهای عجیب و غریبی در مورد سرکه سیب مواجه میشیم. بعضی از این نکاتِ مثلا آموزشی می گن که سرکه می تونه اندازه انرژی رو زیاد کنه و همه جور اثر به درد بخور روی سلامت و تندرستی آدم داره. متأسفانه بیشتر این ادعاهای کاذب هیچ پشتوانه علمی ندارن. البته از دست دادن مدرک به معنی نبود صحت یه امر نیس و اعتقادات سنتی بیشتر با گذشت زمان از نظر علمی هم اثبات می شن. این جور اطلاعات شبه علمی به وجود اومده به وسیله این هستن که گویندگان اونا نمی خوان منتظر تحقیقات بیشتر بمونن، چراکه تحقیقات در مورد اجناس سلامتی طبیعی مانند سرکه سیب معدود و نادر هستن.

بر مبنای مدارک و دلایل موجود، میدونیم سرکه سیب خواص به درد بخور خود رو داره ولی اگه مایل باشین، سرکه سیب گزینه خیلی خوبی واسه بعضی از آزمایش گریا روی خودتونه. دست کم اینکه آزمایش با سرکه سیب به نظر خطری به دنبال نداره و در صورت مصرف به اندازه عادی، هیچ مشکلات جانبی هم واسه تون نداره. بهترین روش واسه به کار گیری سرکه سیب، به کار گیری از اون در آشپزی و طبخ و پز مانند چاشنی سالاد، مایونزهای خونگی و مواردی از این قبیله. بعضی افراد دوست دارن که سرکه رو با آب رقیق کنن و اونو مانند یه نوشیدنی بخورن.

اندازه مصرف تجویزی عادی سرکه سیب از ۱ تا ۲ قاشق چای خوری (۵ تا ۱۰ میلی لیتر) تا ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری (۱۵ تا ۳۰ میلی لیتر) در روزه. البته حتما از مصرف بیشتر از این مقدار دوری کنین، چراکه مصرف اضافی اون می تونه اثرات زیان بخشی داشته باشه. هم اینکه می تونین اونو به صورت قرص استفاده کنین، اما تحقیقی در سال ۲۰۰۵ نشون داد که اندازه واقعی سرکه این قرصای مکمل فوق العاده نامشخص و مشکوک هستن، پس از این گزینه استفاده نکنین.

هم اینکه گزارشی هست که قرص مکمل سرکه سیب در گلوی یه زن گیر کرد و موجب سوزش مری ایشون شد. پیشنهاد می شه که از مایه سرکه سیب طبیعی و تصفیه نشده استفاده کنین تا خواص بیشتری نصیب خود کنین. سرکه سیب هم اینکه کاربرده های زیاد دیگری هم در خارج از بخش سلامت داره که از جمله میشه به خواص اون در حالت دهندگی مو، مراقبت پوست، بهداشت دندون، کاربرده هایی واسه حیوانات خونگی و به عنوان عامل ضدعفونی کننده اشاره کرد. سرکه هم اینکه فواید فوق العاده ای به عنوان راه حلی طبیعی و غیرشیمیایی واسه نگهداری مواد جور واجور داره. در آخر اینکه سرکه سیب ماده بسیار سالمیه، ولی برعکس تصور بعضی افراد نباید اونو به عنوان «معجزه» یا «درمان همه مشکلات» درنظر گرفت ولی شک نداشته باشین می تونین از فایده های درمانی اون مخصوصا در کاهش قند خون و کنترل وزن صد درصد مطمئن بهره مند شید و یافته های مثبت اونو شخصا تجربه کنین.

.

منبع : hidoctor.ir

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *